Wat zijn je sterke en zwakke punten?

door jun 27, 2017Sollicitatie Tips

Sterke en zwakke punten komen vaak tijdens sollicitatiegesprekken aan bod.
Vaak is het best lastig om deze vraag te beantwoorden, want hoe vertel je waar je goed in bent zonder arrogant over te komen?
En hoe beschrijft je je zwakke punten zonder dat dit negatief overkomt?

5 tips om je voor te bereiden op deze vraag.

1. Vraag anderen naar sterke en zwakke punten

Het is altijd goed om anderen naar je sterke en zwakke punten te vragen. Het is namelijk niet alleen belangrijk wat je zelf denkt, maar ook dat anderen je daarin herkennen. Voor familie, vrienden en collega’s is het vaak makkelijker om te beschrijven waar je goed of juist minder goed in bent.

2. Kies je beste sterke punten

Benoem sterke punten die goed passen bij de vacature. Staat er in de vacature dat de werkgever op zoek is naar iemand met durf en doorzettingsvermogen en zie je jezelf zo? Noem het vooral.
Zo weet de werkgever dat je goed past bij de functie. Let er wel op dat je niet alleen punten noemt die in de vacature staan. De werkgever zal dan denken dat je die punten alleen maar noemt, omdat hij of zij op zoek is naar iemand met die kwaliteiten.
Als je jezelf niet herkent in de kwaliteiten die de werkgever vraagt, dan is de baan waarschijnlijk minder geschikt voor jou.

3. Kies je beste zwakke punten

Zwakke punten zijn natuurlijk minder leuk om te noemen. Het zijn dingen waar je niet zo goed in bent. Toch is het erg belangrijk om het wel te doen. Kies zwakke punten waarbij je goed kunt aangeven hoe je ermee moet omgaan. Zo kun je er een positieve draai aangeven. Is plannen en organiseren één van je zwakke punten?
Vertel dan hoe je dat oplost, bijvoorbeeld met het maken van to-do-lijstjes.

4. Bedenk voorbeelden voor het sollicitatiegesprek

Voorbeelden kunnen je zwakke en sterke punten duidelijk maken en je toekomstige werkgever zal er in een gesprek zeker naar vragen. Door het geven van voorbeelden komt je  geloofwaardig over. Bedenk hoe in de praktijk blijkt dat je ergens heel goed in bent. Geef je als sterk punt aan dat je bijvoorbeeld erg sociaal bent, vertel dan over een situatie waarbij je heel makkelijk contact legt met anderen. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben erg sociaal. Nieuwe contacten maak ik snel. Als ik naar bijeenkomsten ga, vind ik het niet moeilijk vreemden aan te spreken en een praatje met ze te maken. Zo breid ik mijn netwerk uit.’

5. Wees niet bang om sterktes en zwaktes te benoemen

Het benoemen van je sterke en zwakke punten helpt iemand om een beeld van je te krijgen. Zeg tijdens een sollicitatiegesprek nooit dat je geen zwakke eigenschappen hebt. Dat komt arrogant over. Bovendien lijkt het dan of je geen zelfkennis hebt. Het noemen van zwakke punten maakt je geloofwaardiger. Het laat zien dat je jezelf goed kent.
Wees ook niet bang om te vertellen waar je goed in bent. Je mag best trots zijn op jouw sterke punten!

Volg Aalsum & Nieuwland op Facebook

Aalsum & Nieuwland op Twitter

Share This